Gyakori kérdések

e-mail

www.elektroncso.hu » cikkek

 


MC Elő-előerősítő
Bozó Balázs

Mire is jó egy ilyen?
Az alacsony anódfeszültségű csövek.
MCPre KIT építési leírás
Hang, tapasztalatok.

MCPre KIT összeszerelési útmutató.

A kapcsolás igen egyszerű már-már tankönyvi megoldás. Általában az egyszerűnél ritkán van jobb, csak bonyolultabb. A hangszedőről érkező jelet a pickup lezáró tagok fogadják (SW1, SW2). Ezen tagok pontos értéke a pickup adatlapján megtalálhatóak. A beállításkor a Jumper helyzete az SW1-nél az ellenállások sorbakapcsolását jelenti. Az alap 22 Ohmos lezáráshoz a Jumpert az R1-es ellenállás mellé kell helyezni, a 44 Ohmoshoz az R2 mellé és így tovább. Az utolsó ellenállás (R5) esetén a korábbi 22 Ohm helyett 10 Ohmos többletet érhetünk el. A kapacitív lezárás érdekében az SW2 Jumper használható, de itt a kondenzátor értékek az adott kondenzátort jelentik, nem kapcsolódnak sorba. Tehát 10p-os lezárás esetén a C5, míg 100p esetén a C1 mellé kell helyeznünk a Jumpert. A KIT alapcsomagban itt SilverMica típusú kondenzátorokat használ, ami a lehető legjobb minőséget jelenti, de sajnos alapárban csak közeli értékek beszerezhetőek. Természetesen nincs akadálya a pontos érték beszerzésének sem, az ár többszöröséért. A kondenzátorok beültetésénél legyünk óvatosak. Mivel a beszerzés nem egyforma kondikat jeletett a beültetésnél, a szélesebb kondik a panel aljára kerültek. Így kényelmesebb az elhelyezésük, de szereléskor figyelembe kell ezt vennünk, hogy a megfelelő magasságba kerüljön a panel.

A kapcsolás a továbbiakban különösebb érdekességet nem tartalmaz, ha csak a fentebbi Jumper-es katód ellenállás és így az első csőfél erősítését állító lehetőséget nem tekintjük annak (SW3). A már említett módszerrel az ellenállások itt is sorba kötődnek, a kívánt erősítésnek megfelelően. Ez az erősítés természetesen pickup és a fonófokozat függvénye, és számos lehetőséget teremt a kísérletezésre. Az általam későbbiekben ismertetésre kerülő fonófokozat használatakor az R18 ellenállás elhagyása kívánatos, mivel a fonófokozat bemenete éppen ilyen ellenállás taggal kezdődvén a két ellenállás párhuzamosan kapcsolódásával azok eredőjeként éppen a fele érték állna elő, ezt elkerülendően célszerű tehát vagy az R18 vagy a fonófokozat bemenő ellenállásának elhagyása.

A készülék összeállítás után rögtön működő képes, beállítást külön nem igényel. Az alakatrészek, bár nem a legdrágábbak - alap kiépítésű KIT - de nagyon jó eredményt adóak. A panel kétoldalas kialakítása jót tesz az árnyékolásnak és a későbbi alkatrész próbáknak is, hiszen az alkatrészek könnyen, az alaktrész oldal felől is kiforraszthatóak és helyükre másik építhető. A táp ellátás 3db sorba kapcsolt 12V-os akkumulátort feltételez. A panel megoldásában az egyik anódpótló akkumulátor végzi a fűtést is, de megoldható a külön fűtő akkumulátor használata is, ekkoor vegyük figyelembe, hogy a panelen közösített a fűtő és az anódpótló akkumulátor test pontja. A fűtést nem számítva a készülék fogyasztása igen csekély 1,2Ah-ás ólomzselés akkumulátorok kielégítőek. Az integrált kivitelben (egybe építve a fonófokozatban) a fűtést is szolgáltató, valamint a fonófokozat anódpótlását is szolgáló táp 2db 12V-os 7Ah-as akkumulátorral 6 órás üzemet eredményez. Ez még közel 6 órával bővíthető, ha a két nagyobb aksi átvariálásával a korábbi fűtésre is használt aksi megcserélhető az addig csak anódpótlásra használttal.

Hang, tapasztalatok.
Hát nem akarom nagyon elragadtatni magam, de az előtte használt MC trafó nagyon - nagyon mélyre került a szekrény belselyébe. Olyan szándékkal mintha kidobtam volna. Bár én csak egy viszonylag belépő szintű (Ortofon MC-15-el) rendelkezem a változás több ortó nagyságrendet is kitesz - ha emlékszik még valaki az ortó mértékegységre egyáltalán. A korábbi nem túl meggyőző lemezpörgetések immáron mindig és megeröltetés nélkül a bakelit korongok dicsőségét hírdetik, és hát minden olyan lett mint a mesében, a hős elnyerte küzdelme jutalmát a királylány az övé.

Idő közben többen utána építették a KIT-et és én magam is több meghallgatásra elvittem. Eddig egyetlen helyen mondták azt, hogy az MC trafóval összemérve kevesebb mélye van, illetve hiányzik belőle a trafóknál megszokott mély, ami nem is csoda hiszen trafó nélküli. De hogy ne csak az én véleményem legyen, közlök itt egy levelet melyben részletezi a tapasztalatait írója. Előljáróban még csak annyit, hogy javasoltam két változtatást is az eredeti rajzhoz képest; az egyik a negatív visszacsatolás elhagyása (az r13 kihagyása) illetve, hogy a csövek negatív előfeszültségét elemmel állítsuk be. (Az elsőcsőnél az r6..r10 katód ellenállásokat kikerűlve a cső katódját kössük közvetlenül a földre. A rácsot a rácslevezető ellenállás (r11) megtartásával kössük egy 1,5V-os elem negatív pólusára, majd az elem pozitív pólusát a földre. Az 1,5V helyett lehetne kisebb de sajnos nincs kisebb feszültségű elem. Ezért előfordulhat, hogy az anódköri ellenállás értékét lejebb kell venni akár 4-10K-ra is. A módósítás a 2. csőnél is hasonló. A katód ellenállás (r16) átkötése, a katód földelése, majd a rácslevezető ellenálláson (r14) keresztűl az elem negatív feszültségének a rácsravezetése.

Balázs igéretemhez hiven beszámolok az Ecc86-os Mc módosításairól. Visszacsatolás: Mindenképpen ki kell venni ! Nem is értem, hogy a tervező miért rakta bele? Sokkal jobb, dinamikusabb, nyiltabb, szárnyalóbb a zene! Így ebben a formájában több Ortóval is veri az előző paralell fet-es mc-met, amit eddig nem tudta se csöves se fet-es, se trafó 50-70000 Ft-ig megverni! Nagyon szép a tere, telt, dinamikus, részletező hang, kiegyenlített, szép mélyekkel!
Második modositás a 2. cső előfeszítésének átépítése az elemes változatra: Ezzel a módosítással kissé megszenvedtem! Hatalmas mélydinamika, csodás, hang. Utána megpróbáltam ugyanezt a trükköt az első csövön, ott is bejött, jobb a hang, bár a változás nem akkora mértékű mint az első csőnél, de szerintem mindenképpen érdemes megcsinálni. Szabó Sándor

Technikai adatok:
bemenet: 250µV / 33Ω
kimenet: 4mV / 22KΩ
frekvencia sávszélesség: 15Hz - 150KHz -3dB

 

Felhasznált irodalom:
[1] Schwarze Bretter:Niederspannungsröhren
[2] Klaus Barton:MM-MC High-End Vorverstärker

www.elektroncso.hu » cikkek » a lapteteje

MC PrePre KIT 11900-től
Ez a KIT talán a legjobb alternatívája az alacsony kimeneti feszültségű MC hangszedők illesztésének a fonófokozathoz. Nem kell tehát már lemondani az alacsony kimenetű MC-k hangjáról, a drága illesztőtrafó miatt! Alapvetően akkumulátoros tápellátásra készült. Az alap KIT ára csövek nélkül és alap alkatrészekkel értendő! (Szeteró változat, SCR csatoló kondikkal!)
A KIT leírása ITT.